Een huisstijl. Veel meer dan een mooie jas.

10 aug 2011
.
Door: Jan Lievers
No votes yet.
Please wait...

15
(0)

Vorig zomer overkwam het me: de (gevreesde) confrontatie met mijn kledingkast gevuld met zomerkleding van voor de bevalling. Het ene na het andere kledingstuk paste niet meer. Een goede reden om te shoppen en dé gelegenheid om mezelf een make-over te geven.

Ik was toe aan iets nieuws.

Vol frisse moed ging ik met mijn beste vriendin naar de stad. Daar aangekomen, gingen we meteen de rekken van de fashion stores in. Op zoek naar een nieuwe zomercollectie voor mijn kledingkast. Met de handen vol ging ik vervolgens de paskamer in. “Dat gaat helemaal goed komen”, dacht ik nog. Ik paste het ene soms wat extravagante item na het andere trendy must-have item van die zomer. Maar telkens als ik dan weer de deuren van het hokje opende om de outfit te tonen was het commentaar: “Nee, dat ben jij niet”. Om mezelf een miskoop te besparen liep ik vervolgens met lege handen de winkel uit. Er lagen al genoeg “eens-wat-anders-maar-nooit-gedragen-want-het-past-niet-bij-me” kledingstukken in de kast…

Huisstijl

A brand is a person

Ook een organisatie moet zo nu en dan voor de spiegel gaan staan om te kijken of haar kledingstijl nog wel bij haar past. Voor die spiegel stel je jezelf de volgende vragen:

  • Wie ben ik (identiteit)?
  • Wie wil ik graag zijn (gewenst imago)?
  • Wat is mijn visie?
  • Wat is mijn missie?
  • Wat zijn mijn merkwaarden?

Als de antwoorden niet meer in overeenstemming zijn met jouw huidige uitstraling betekent dat dat je toe bent aan een restyling. De antwoorden op bovenstaande vragen geeft de designer vervolgens inspiratie om een (nieuwe) passende visuele identiteit (design: logo, kleur, typografie etc.), te ontwikkelen. Een stijl die in één oogopslag vertelt waar jouw organisatie voor stáát. Door deze consequent door te voeren, bouw je aan een sterk totaalbeeld.

Die visuele identiteit, gecombineerd met communicatie en gedrag, vormt de corporate identity van jouw bedrijf. Al deze 3 begrippen moeten matchen, anders wordt je geconfronteerd met hetzelfde commentaar dat mij overkwam buiten het pashokje…

Send this to friend